Puljani jedrilicom na put oko svijeta

images


Kada 22. srpnja na pulskoj Bunarini odvjetnik Robert Išić i strojarski tehničar Nevenko Babin podignu jedra na svojoj 10-metarskoj jedrilici "Zuri" i isplove prema svom prvom odredištu, Unijama, bit će to samo početak putovanja dužeg od 700 dana. images Kada 22. srpnja na pulskoj Bunarini odvjetnik Robert Išić i strojarski tehničar Nevenko Babin podignu jedra na svojoj 10-metarskoj jedrilici "Zuri" i isplove prema svom prvom odredištu, Unijama, bit će to samo početak putovanja dužeg od 700 dana koje ova dvojica Puležana sanjaju godinama, a pripremaju se već duže od godinu i pol.

S ukupno više od 50 godina jedriličarskog i više od sto životnoga staža, ova dva "dječaka" odlučila su prestati samo sanjati, probuditi se... i ostvariti svoj san - oploviti svijet jedreći najdužom, ekvatorskom rutom!

- Ideja i cilj koji želimo ostvariti san je zacijelo svih nautičara, posebno jedriličara, na svijetu, kaže nam Išić.

- Mi smo, eto, imali taj zajednički san, ideju i želju, dugo se poznajemo, vršnjaci smo i po godinama i po jedriličarskom stažu, a stekli su se i poklopili i ostali uvjeti, djeca su odrasla, zdravlje nas dobro služi, Nevenko je u mirovini, ja sam odvjetnički ured prebacio na kolegu, a svoj status stavio u mirovanje, obitelji su suglasne s našom odlukom, prijatelji i kolege nas podržavaju, a proteklih godinu i pol, od donošenja odluke do danas, iskoristili smo i za temeljite pripreme. Kompletna oprema je obnovljena i nova nabavljena, navigaciju i meteorološke situacije na putu znamo napamet, cijepljenja, vize, dozvole obavili smo i sredili, još nekoliko sitnica i - možemo krenuti, kaže Išić.

Babin je s morem povezan od rođenja, prvi susret s valovima imao je još kao dijete na svom Žirju dok je ocu pravio društvo na maloj batani, za koju kaže da je "prehranjivala" njihovu malu otočku obitelj. Posao i struka doveli su ga u Pulu i Uljanik, a prije tridesetak godina tast i supruga navukli su ga i na jedrenje.

- U međuvremenu je dvoje djece odraslo, darovali su mi i dvoje unučadi, tako da me ima tko čekati dok se ne vratim, kaže Babin.

Obojica se slažu da im je Joža Horvat i njegova "Besa" bila jedna od glavnih inspiracija.

- U proteklih više od 20 godina prošao sam na raznim krstašima i jedrilicama cijeli Jadran, sve do Krfa. Ipak, ovo što nas očekuje ne može se ni s čim dosad doživljenim usporediti. Ne želimo postići nikakav rekord u brzini, nismo na regati, tako da smo i put planirali s mnogo zadržavanja i pauza. Izabrali smo rutu koja je izvan ciklona, svaka dionica je pomno planirana, tako da ćemo čekati povoljne vjetrove i meteorološke uvjete za plovidbu.

U čekanju i pripremama za duže etape provest ćemo mjesec i pol na Karibima, dva i pol mjeseca u Polineziji, oko Cape Towna ćemo ostati mjesec dana, a na Capo Verdeu oko dva mjeseca. Najduže etape od po 40-50 dana plovidbe bez pristajanja na kopno čekaju nas prilikom prelaska Tihog i Indijskog oceana, dok smo Atlantski planirali prejedriti za 22-25 dana. Izračunali smo da ćemo u sljedeće dvije godine pola vremena provesti jedreći, a pola čekajući povoljno vrijeme, kaže Išić.

Glas Istre

Komentirati možete u temi.