Rab - Dubrovnik - Rab gumenjakom u jednom danu

images


Braća Frankić, Marinko i Ljubinko, sa svojim gumenjakom marke Hydrosport 646, s motorom Suzuki 175, u jednom su danu preplovili relaciju Rab - Dubrovnik - Rab. images Pažnje vrijedna informacija pristigla nam je s Raba, konkretno iz Barbata. Mogla je doći i iz Dubrovnika, ali tada bi bila s pola puta. Braća Frankić, Marinko i Ljubinko, sa svojim gumenjakom marke Hydrosport 646, s motorom Suzuki 175, u jednom su danu preplovili relaciju Rab - Dubrovnik - Rab.

Bolje je reći jurili su na toj ruti, s malo zaustavljanja. U jednom danu preplovili su gotovo čitav Jadran u oba smjera.

Isplovili su iz Barbata u 4,45 sati, došli u Dubrovnik u 11,10, a vratili se na rapsko kopno točno u 18,30. U toku putovanja imali su dva zaustavljanja, i to na otoku Korčuli po 20 minuti radi uzimanja goriva. Isto toliko zadržali su se u Dubrovniku, da ovjekovječe dolazak pod zidine drevnog grada.

Preplovili smo 411,5 milja, potrošili 361 litru goriva, putna brzina plovidbe bila nam je između 37 i 38 čvorova. Imali smo lijepo vrijeme, uz malo tramontane prilikom povratka na Rab, informira nas Marinko Frankić.

Iz putnog računala Marinko Frankić nudi mnogo tehničkih podataka. Zanimljivi jesu, ali više proizvođačima gumenjaka i motora da dokažu kvalitetu svojih proizvoda, nego široj javnosti. Možda je zanimljivo spomenuti potrošnju goriva, što danas nije jeftino. Ukupno 361 litra, iz čega proizlazi potrošnja od 0,88 litara po milji, odnosno 30,3 litre na sat. Nije malo, ali možda bi neki drugi motor istih karakteristika potrošio još više, a pritom postigao manju, ili veću brzinu. U tome i jeste poanta ovakvih testova i izazovnih ekespedicija. Najveća brzina u toku dana bila je 48,6 čvorova. Braća su se izmjenjivala za timunom, jedan do Dubrovnika, drugi u povratku.

Novi list

Komentirati možete u temi.