Dovršenje rive u Sukošanu čeka kreditora

images


Općina Sukošan traži način za dovršenje mjesne rive jer su novci za prvu fazu radova potrošeni, a projekt obnove još nije dovršen. images Općina Sukošan traži način za dovršenje mjesne rive jer su novci za prvu fazu radova potrošeni, a projekt obnove još nije dovršen.

Projekt je dosta složen jer do rive stare preko stotinu godina, duge 216 metara, postojao je samo nasip. Dugo je trajao postupak dokazivanja da se radi o objektu izgrađenom prije 1968. godine, a onda se pripremala dokumentacija za financiranje sredstvima EIB-a, odnosno tadašnjeg Ministarstva mora, a sada Ministarstva regionalnog razvoja.

- U prvu fazu radova koja je završena u lipnju utrošeno je 3,9 milijuna kuna s tim da je Ministarsvo osiguralo 80 posto, a ostalo je dala općina. Država više nema novca za ovaj projekt, sada sami moramo naći sredstva za dovršetak, kaže načelnik Sukošana Ante Martinac.

U prvoj fazi u potpunosti je rekonstruirana riva, a glavni gat je proširen na osam metara s tim da je riva betonirana od Glave porte do novog betonskog istezališta brodova, a sa zapadne je strane izgrađena i školjera, te stubište za kupače.

- Sada natječajem tražimo banki koja bi kreditirala dovršetak radova. Uvjet je da se kreditna sredstva od 2 milijuna kuna daju na 10 godina s počekom od godinu dana i zanimanje banaka je veliko pa očekujem da ćemo bez problema već koncem rujna nastaviti radove. Očekujemo da bi sve moglo biti gotovo do konca godine, zaključuje Martinac.

Slobodna Dalmacija

Foto: Jure Mišković / CROPIX