Početak višemilijunske investicije u luci Martinšćica

images


Početak jeseni u Martinšćici označit će i početak višemilijunske investicije koja će značajno unaprijediti lučku infrastrukturu u ovom otočnom mjestu na otoku Cresu. images Početak jeseni u Martinšćici označit će i početak višemilijunske investicije koja će značajno unaprijediti lučku infrastrukturu u ovom otočnom mjestu na otoku Cresu. Naime, Upravno vijeće Županijske lučke uprave Cres na 29 godina dodjelio je koncesiju u luci Martinšćica tvrtki Sigurna uvala d.o.o. iz Rijeke, iza koje stoji mađarski kapital, a koja će u infrastrukturu, u sklopu koje će među ostalim, biti izgrađen lukobran te formirano 90 komunalnih i 120 nautičkih vezova, uložiti oko 35 milijuna kuna.

Ugovor o koncesiji bit će potpisan u srijedu u Primorsko goranskoj županiji, a po najavama radovi na 21.333 metra četvorna, koliko na moru i kopnu iznosi područje koncesije, počet će 17. rujna.

Paralelno s radovima na izgradnji vezova, koje će raditi već navedena tvrtka koncesionar, Sigurna uvala, Županijska lučka uprava Cres bit će nositelj investicije produljenja pristanišnog mula, čime će se dobiti sigurni uvjeti za pristajanje katamarana u svim vremenskim uvjetima, što je sada problem. Mul se produžuje za 25 metara te će umjesto sadašnjih 55, imati 80 metara. Investiciju zajednički financiraju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje će ove godine osigurati tri te dogodine još tri milijuna, dok će dva milijuna kuna osigurati Grad Cres, Primorsko goranska županija i creska lučka uprava.

Natječaj za izvođača radova na produljenju mula je u tijeku te bi izvođač trebao biti poznat s početkom listopada, a početak radova se planira početkom studenog. Do tada će katamaran pristjati u Martinšćici, a kako će biti nakon toga, odnosno da li će se moći osigurati pristjanje tijekom radova ili će prometovanje biti privremeno prekinuto, znat će se nakndano. Svi radovi, kako oni na izgradnji vezova i lukobrana, tako i produljenju mula planiraju se završiti do polovice lipnja iduće godine.

Novi list