Plutajući kolut u Hvarskom kanalu: Nitko ne reagira, LU Split tvrdi da nitko nije nadležan!!!

Tvrdnja LU Split da „nitko nije zadužen za vađenje takvih predmeta iz mora pa tako ni oni“ ne stoji i ukazuje na opasno nepoznavanje propisa koji reguliraju sigurnost pomorskog prometa

Foto: Index

 

Drveni kolut  već danima pluta Hvarskim kanalom, i osim što predstavlja veliku opasnost po nautičare, još je jednom problematizirao pitanje nadležnosti za uklanjanje opasnih plutajućih predmeta na morskim putevima koji predstavljaju ugrozu posebno za manja plovila. Čini se da sve institucije nadležne za sigurnost plovidbe niječu odgovornost za skupljanje takvih plutajućih predmeta.

 

No ono što treba zabrinuti jest tvrdnja LU Split da „nitko nije zadužen za vađenje takvih predmeta iz mora pa tako ni oni“. No takva tvrdnja Lučke uprave Split ne stoji i ukazuje na opasno nepoznavanje propisa koji reguliraju sigurnost pomorskog prometa. Naime, prema Pravilniku o tehničkom održavanju vodnih putva iz 2009. godine,  za „uklanjanje iz plovnog puta plutajućih i potonulih predmeta koji ugrožavaju sigurnost plovidbe“ nadležna je Agencija za vodne puteve i ta obveza spada pod redovno tehničko održavanje vodnih puteva, a u slučaju interventnog  održavanja, odnosno reagiranja na prisustvo opasnog plutajućeg predmeta na plovnom putu nalog za njegovo uklanjanje daje inspekcija za sigurnost plovidbe na unutarnjim vodama! Dakle, nadležnost postoji i zna se tko je dužan reagirati!

 

Informaciju o plutajućem kolutu, kakav se u građevinarstvu koristi za namatanje kablova, u četvrtak je objavio portal Index, navodeći da su ga još početkom tjedna prvi uočili i fotografirali njihovi čitatelji, a potvrdu o kolutu potom su dobili i u Lučkoj kapetaniji Split. Kolut je uočen na poziciji plovnog puta od Starog Grada na Hvaru prema Splitu, a morska ga je struja nosila prema Splitskim vratima.

 

Portal se poziva na tvrdnje djelatnika Lučke kapetanije Split koji tvrde da su ovakve situacije u sezoni vrlo česte. Tim više je potrebno napomenuti da je odgovornost za održavanje plovnih puteva i te kako regulirana propisima i da se zna tko u ovom slučaju treba reagirati. Jednako kao što se zna što bi se trebalo dogoditi u situaciji kada odgovorni ne reagiraju na upozorenja o prisutnosti opasnog predmeta na plovnom putu i ne iuklone ga u skladu s propisima. Jer ako zanemarena upozorenja o plutajućoj opasnosti izazovu pomosrku nesreću, tada je kasno raspravljati o odgovornosti, jer je šteta već učinjena.

 

Obzirom na činjenicu da kolut pluta pomorskim putem koji je u ljetnim mjesecima izuzetno opterećen zbog velikog broja nautičara i manjih plovila (glisera) koji plove prema vanjskim otocima (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Lastovo), obalne radio postaje posljednja dva dana emitiraju redovna upozorenja o prisustvu plutajućeg predmeta u moru. 

 

Nautica Portal