61. izdanje Genova Boat Showa održati će se 16.-21.9.2021.

Tijekom najnovije Generalne skupštine Talijanskog udruženja nautičke industrije, koja se održala jučer, u srijedu 16. prosinca, putem interneta, službeno su najavljeni datumi međunarodne izložbe brodova u Genovi sljedeće godine: 61. izdanje održat će se od 16. do 21. rujna 2021. godine.

 

Genova BoatShow 2Foto: SALONI NAUTICI SRL

Foto: SALONI NAUTICI SRL

Međunarodni sajam nautike u Genovi jedan je i jedini događaj iz nautičke industrije koji se dogodio tijekom pandemije Covid-19 ove godine, u potpunosti se prilagodivši krizi uz istovremeno jamčenje najviših standarda zdravlja i sigurnosti za posjetitelje i izlagače, predstavljajući novu paradigmu za buduće vodeće svjetske sajmove. Ovaj globalni događaj ključan je za podršku nautičkim tvrtkama na međunarodnoj razini i najbolji eksponent za tvrtke koje nose trademark Made in Italy. Sajam nautike svake godine okuplja profesionalce i entuzijaste iz nautičkog turizma: ove je godine prisustvovalo 71.168 posjetitelja i 824 izlagatelja.

Odjel za analizu tržišta, Talijanske udruge nautičke industrije, pružio je okvirnu analizu trenutnih trendova u vezi s tržištem plovila, zahvaljujući istraživanju provedenom među članovima Udruge. Svaka je tvrtka dobila za popuniti upitnik vezan s ostvarenim prihodima u 2020. godini i prognozama u odnosu na tekuću nautičku godinu (2020./2021.).

Genova BoatShow 1

Foto: SALONI NAUTICI SRL

S obzirom na procijenjene trendove zatvaranja za 2020. godinu, rezultati upitnika poslanog članovima potvrđuju ono što je već bilo očito na kraju sezone plovidbi, naime jasnu podvojenost razdvajanja industrijske komponente i tvrtki za nautički turizam. Ravnomjerna raspodjela može se vidjeti u segmentu brodogradnje, pri čemu 44% uzorka ukazuje na povećanje prihoda, a 41% na smanjenje. S druge strane, segment brodske opreme i motora pokazuje konzervativnije brojke: dok je dio tvrtki koje prijavljuju smanjenje prihoda sličan brodogradnji, oni koji ukazuju na stabilnost prihoda dosežu značajnih 35%, čineći velik dio izvještaja o pozitivnim trendovima.

Yachting industrija bi se stoga mogla zatvoriti 2020. godine sa znatno stabilnijim ishodom u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, istinski kritična pitanja koja proizlaze iz učinka pandemije na međunarodna putovanja postaju očigledna prilikom analize prihoda prijavljenih u vezi s nautičkim turizmom, gdje je vidljiv nedostatak klijenata širom Sredozemlja izvan EU-a. Iako je otprilike 57% marina i pružatelja usluga potvrdilo negativan trend, za chartere ta brojka doseže nevjerojatnih 82%, a dvije od tri tvrtke bilježe ugovaranje poslova od nešto više od 20%.

Genova BoatShow 4

Foto: SALONI NAUTICI SRL

Što se tiče cjelokupnog pogleda na tekuću nautičku godinu (rujan 2020. - kolovoz 2021.), tvrtke koje posluju u jaht industriji čine se optimističnijima: preko 2 od 3 tvrtke koje rade u brodograđevnoj industriji, bilježe veće brojke nego u prethodnoj nautičkoj godini, a samo 7% od njih ukazuje na moguće smanjenje prihoda.

S druge strane 41% tvrtki koje se bave opremanjem i motorizacijom, očekuje porast, a dok 49% njih predviđa stagnaciju u svom poslovanju. Segment nautičkog turizma pokazuje pozitivniju raspodjelu u odnosu na konačnu bilancu za 2020. godinu: 44% marina i pružatelja usluga očekuju porast, a 50% stagnaciju, dok 50% chartera očekuje rast, a 26% očekuje da će se brojke stabilizirati. Međutim, važno je naglasiti da se ovi podaci, posebno oni koji se odnose na segment chartera, odnose na usporedbu napravljenu s najgorom sezonom u posljednjih 20 godina i da predviđeni rast ni na koji način neće značiti povratak na brojke prije Covida.

SALONI NAUTICI SRL / Nautica Portal