Najava iz X-Yachtsa 'Xe 47 - vjerojatno najbolji krstaš koji smo ikada napravili'

Tvrdnja kako će Xe 47 biti najbolji cruiser koji su ikada napravili zvuči poprilično snažno, pogotovo kada dolazi iz škvera koji je proizveo više od 6500 jahti u posljednje 43 godine i koji se smatra jednim od najboljih brendova na svijetu.

 

X-Yachts Xe 47 anima

Uvjerenje izvršnog direktora X-Yachtsa, Krama Brincka Nielsena, potkrijepljeno snažnim osjećajem ponosa, a dijeli ih i cijeli tim koji stoji iza novog modela.

Idealan krstaš za oceanske plovidbe?

Xe 47 označava početak potpuno nove generacije XCruisinga. Koncept je izgrađen na dugogodišnjem iskustvu i želji za udovoljavanjem sve većem broju nautičara koji traže pravi krstaš za plovidbu oceanima.
"Ukratko, Xe 47 je elegantan krstaš visokih performansi, izgrađen za sigurnu i udobnu plovidbu oceanima. Ogroman fokus stavljen je na dizajn kako bi jedrenje s malom posadom bilo sigurno i jednostavno", kaže Thomas Mielec, direktor dizajna i inženjeringa u X-Yachts.
"Mnogi naši kupci dijele san o odlasku na dugo krstarenje, često oko svijeta. S ovom jedrilicom to će biti spremni i sposobni postići kad god im se ukaže prilika.".

Jednostavno jedrenje

Većina današnjih jedrenja, čak i krstarenja oceanima, izvodi se s malom posadom, često se sastoji od samo nekoliko članova posade, što je razvojni tim imao na umu od samog početka procesa dizajna. Neke od dizajnerskih značajki i funkcija već su viđene na drugim vrhunskim jahtama, ali na Xe 47 one su izvedene s nevjerojatnim osjećajem za stil. Raspored kokpita dizajniran je kako bi kormilar mogao upravljati svim konopima. Četiri vitla - po dva sa svake strane, postavljena su ispred kola kormila. Svi važni konopi za trimanje provedeni su u kanalima ispod palube od jarbola do kormilarskog mjesta, s jammerima na dohvatu kormilaru. Klizač je premješten iz kokpita na položaj ispred sprayhooda. Osim stvaranja učinkovitog radnog prostora, ovaj raspored kokpita ostavlja prostor za udoban životni prostor, s upravljanjem jedrima koncentriranim na kormilarski prostor. U blizini krmenog zrcala, velika krmena dio nudi udoban prostor za sjedenje punom širinom iza kormila, a velika platforma je ujedno i lijepo mjesto za sunčanje. Kao što i treba biti na pravoj offshore jedrilice, kokpit je dubok, dobro zaštićen i sa potpuno zatvorenim krmenim zrcalom.

X-Yachts Xe 47 anima 

"Semi-deck salon"

Prvo što će većina ljudi primijetiti kada pogledaju linije je oblik nadgrađa. "Predstavili smo ono što volimo zvati "polupalubni salon", kaže Thomas Mielec. "Ovo rješenje pruža bolji pogled na okolinu, kada je ispod palube s više prirodnog svjetla, i mogućnost izvedbe podnica na više razina.".
Kako bismo bili sigurni da se na Xe 47 može smjestiti dovoljno namirnica za potrebne tijekom dugog vremenskog razdoblja, ova jedrilica ima korisne skladišne prostore skrivene iza čvrstih, ali elegantno izrađenih površina unutrašnjosti“ naglašava glavni izvršni direktor Kram Brinck Nielsen.
"Danski dizajn i arhitektura poznati su po čistom i bezvremenskom stilu, a X-Yachts je uvijek bio dio te tradicije. Vlasnici X-Yacht često govore o posebnom X osjećaju, nečemu što vas dočeka svaki put kad kročite na brod. Znamo taj osjećaj i za nas je to stalan proces kojega svaki put usavršavamo i poboljšavamo. Gledajući Xe 47, ponosan sam koliko smo daleko stigli.".

X-Yachts Xe 47 layout

 

Nadgradnja X dizajna

Linije trupa zadržale su duboke pramčane dijelove u obliku slova V, veliku platformu i viši krmeni most od prethodnih modela Xe, pružajući dobro poznate karakteristike udobnosti plovidbe. Nadalje, stražnji dio Xe 47 ima moderan, širi krmeni dio, koji daje dodatni oblik i stabilnost, poboljšane performanse i više prostora u stražnjim kabinama.
"Proces dizajna je ovaj put drugačiji", objašnjava Thomas Mielec, "Napravili smo model pune veličine, takozvani mockup, koji se može naginjati do 20 stupnjeva. Koliko ja znam, mi smo jedino škver koji je to ikada napravilo. To nam je dalo jedinstvenu platformu za testiranje, s mogućnošću testiranja različitih scenarija dizajna u stvarnim situacijama. Mogućnost kretanja u fizičkom okruženju eliminirala je brojne dugotrajne rasprave, jer je svatko odmah mogao osjetiti i naslutiti što bi trebalo biti pravo rješenje. Ne samo u uvjetima kakvi jesu kad je jedrilica usidrena, nego i kako stvari funkcioniraju tijekom plovidbe kad se brod naginje."

 

X-Yachts Xe 47 anima 

Ojačana karbonom

X-Yachts Xe 47 napravljena je standardnom sandwich gradnjom s punom vakuumskom ispunom, zajedno s njihovim poznatim čeličnim okvirom. Područja izložena velikim opterećenjima ojačana su karbonskim vlaknima, što čini ovu jedrilicu jačom bez dodavanja težine.

 

Osnovne karakteristike Xe 47:

  • dizajn: X-Yachts Denmark
  • dužina preko svega: (uključujući bowsprit): 15.21 m
  • dužina trupa: 14.30 m
  • dužina na vodnoj liniji: 13.17 m
  • širina: 4.56 m
  • gaz krakta kobilica: 2.00 m
  • gaz standardna kobilica: 2.30 m
  • motor: 80 kW 109 hp
  • spremnik goriva (standardni): 500 l
  • spremnik vode: 640 l

 

Početna cijena nove Xe 47 je 750.000 € bez PDV-a; osim mnogih dobro poznatih kvaliteta X-Yachtsa, kao što su trup obložen epoksidnom smolom, čelični okvir i vrhunska palubna oprema, ovaj novi krstaš za oceanske plovidbe tvrtke X-Yachts također uključuje pramčani propeler, veliki kombinirani punjač/inverter, karbonski bow-sprit i druge tehničke značajke, postavljajući nove standarde na tržištu....

Xe 47 bit će lansirana početkom 2024.

Nautica portal