Kakav je značaj nautičarima ulazak Hrvatske u Schengenski prostor?

U medijima najviše govora o pogodnostima ulaska Hrvatske u Schengenski prostor bilo je oko prijelazaka kopnenih granica s državama Europske unije, ponešto o prijelascima zračnim putem, koji se zbog određenih procedura odgađaju za ožujak 2023., a najmanje o prijelascima morskim putem.

 

Značaj ulaska u Schengenski prostor za nautičare

Ovo je od izuzetnog značaja nautičarima koji dolaze, ali i odlaze iz Hrvatske morskim putem, a plove na plovilima pod zastavama zemalja koje pripadaju Schengenskom prostoru. Naime, od 1.1.2023. posade takvih brodica i jahti više ne podliježu nikakvoj graničnoj kontroli, odnosno nemaju više prvu obvezu uplovljavanja u luku koja je pomorski granični prijelaz, kako s hrvatske, tako i sa slovenske, odnosno talijanske strane, pa čak i ako su u plovidbi prošli kroz međunarodne vode.

Ipak, za sve koji uplovljavaju u hrvatske teritorijalne vode, ostaje obveza plaćanja naknade za sigurnost plovidbe u nekoj Lučkoj kapetaniji ili pak njenoj ispostavi, kao i plaćanje turističke pristojbe po osobi i danu boravka. Kao i do sada, nautičarima je za plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i dalje na raspolaganju i online portal, e-nautika, na web adresi https://enautika.pomorstvo.hr, a za plaćanje turističke pristojbe na raspolaganju im je e-visitor, portal HTZ-a, na web adresi https://nautika.evisitor.hr.

Da li i koliki će utjecaj ovo otvaranje naših granica i olakšavanje njenih prelaska imati na poslovanje charter tvrtki iz Hrvatske, ostaje tek za vidjeti, ali će ovo sasvim sigurno biti dodatna poslovna prilika za mnoge slovenske i talijanske charter tvrtke, kao što će ujedno omogućiti i vlasnicima brodica i jahti iz Italije i Slovenije jednostavniji i brži pristup našem moru i otocima. Tko će biti na gubitku povećanjem broja plovila na našoj strani Jadrana, a tko na dobitku, ostaje tek za vidjeti.


Nautica portal