Uspješno okončana potraga za nestalim kajakašima

Dana 2. rujna 2021. godine u 17.15 sati zaprimljena je dojava preko Nacionalne središnjice za koordinaciju traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka o 5 osoba koje su se prevrnule u kajacima na južnoj strani Šolte te odašilju poruku pogibelji MAY DAY.

 

Potraga za kajakašima

U 17.20 sati prema mjestu događaja upućena je brodica Lučke kapetanije Split iz Milne na otoku Braču, a u 17.25 sati jedrilica koja se našla na tom području javlja da je iz mora spasila dvije muške osobe stranog državljanstva te da ih prevozi u Maslinicu na otoku Šolti.

Nadalje, u akciju traganja i spašavanja uključuju se trajekt Jadrolinije „Faros“ na liniji Starigrad – Split, veći broj ribarica i linijskih brodara. Pretražuje se područje od Šolte prema Braču i Hvaru, a u 18.10 sati u potragu se uključuju Obalna straža RH i brodica Carine.

Oko 19 sati brodica Obalne straže pronalazi tri ženske osobe, također strane državljanke, te ih vozi prema Splitu gdje ih je preuzima hitna pomoć. Utvrđeno je da se radi ukupno o 11 osoba koje su se nalazile u 5 kajaka te je ustanovljeno da nedostaje još 6 osoba. U akciju se uključuje i plovilo Pomorske policije i HGSS-a.

Potraga za kajakašima

U 21.25 sati ribar s otoka Hvara javlja kako je pronašao 4 osobe te ih vodi u uvalu Pribinja na sjevernoj strani otoka Hvara gdje ih prekrcava na plovilo Obalne straže. Nastavlja se potraga za posljednjim kajakom za koji je ustanovljeno da su se u njemu nalazile dvije osobe – otac i maloljetna kćer.

Jutros, 3. rujna u 6.15 sati kapetan ispostave Hvar pronalazi dvoje kajakaša koji su nedostajali u uvali Vele Špiljice na sjevernoj strani otoka Hvara.

Potraga za kajakašima

Sve osobe su žive i zdrave te zahvaljujemo svim službama i osobama koje su doprinijele uspješnom okončanju ove zahtjevne akcije spašavanja.

Ostaje za pitanje tko će platiti troškove potrage i nagažmana svih navedenih? Strani turisti ili domaći porezni obveznici? Mislimo da znate odgovor...

MMPI / Nautica portal